środa, 13 września 2017

Pulpety gotowane na parze z ryżem i marchewką



Pulpety gotowane na parze z ryżem i marchewką
przepis lekkostrawny


Do miski włożyć mielone mięso z kurczaka ( my poprosiliśmy o zmielenie piersi z kurczaka w sklepie mięsnym. Kupiliśmy pierś jakoś za 8 zł. ) Zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną marchewkę i dodać do mięsa. Wbić jedno jajko. Wsypać trochę suszonej włoszczyzny ( można ją kupić w sklepie Carrefour, tylko trzeba uważać na to, żeby w składzie nie było glutaminianu sodu lub innych wzmacniaczy smaku.  Następnie posolić dodać trochę świeżego koperku, mielonej papryki słodkiej i suszonego lubczyku. Na koniec dodać bułki tartej, tyle żeby dało się uformować pulpety. My dodaliśmy jakoś prawie 3 łyżki. Pulpety gotować na parze 15 min ( w garnku do tego przeznaczonym ) Ryż ( taki nie w torebce ) ugotować razem z 2 pokrojonymi w cienkie plastry marchewkami. Gotować ok. 15 min, żeby wyszedł trochę taki kleik. Smacznego ! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz